גירושין הם אף פעם לא דבר פשוט. התהליך מלווה בעימותים, ויכוחים והרבה חוסר נעימות. אך ככל שההליך מסובך לבני הזוג המתגרשים הוא מסובך הרבה יותר לילדיהם. כשזוג מקבל החלטה להתגרש ההשפעות הנלוות לכך הן לא רק על בני הזוג, הן משפיעות רבות על הסובבים אותם ובייחוד על ילדיהם. ההבנה כי להליך ולאופן ניהולו יש השפעה רבה על הילדים משמעותית מאוד בכל הנוגע לאופן שבו מציג הורה אחד את האחר.
מהו ניכור הורי?
ניכור הורי הוא מצב שבו ילד חש ניכור כלפי אחד מהוריו. לא מדובר בניכור של ילד כלפי הורה מזניח או מתעלל, אלא בניכור המתקיים ללא הצדקה אמיתית. לדבריו של עורך דין איתי בוזגלו – מצב זה נגרם בדרך כלל כאשר בין ההורים קיימים סכסוכי משמורת קשים אשר מובילים את אחד מההורים להשמיץ את ההורה השני בפני ילדם המשותף ובכך להסית את הילד כנגדו תוך שהוא מוביל את הילד להדחקת הרגשות החיוביים שהוא רוחש כלפי אותו ההורה.
מצב דברים זה מוביל לא פעם את הילד לחוש ניכור כלפי אותו ההורה ואף לתרום בעצמו לניכור בהוספת השמצות והעלאת האשמות מטעמו הוא.
כיצד מתבטא ניכור ההורי? מאפיינים של ניכור הורי
הניכור ההורי יכול לבוא לידי ביטוי באופנים שונים אצל ילדים שונים, כל אחד ודרכי הביטוי שלו. יש ילדים הסובלים מניכור ומסרבים לדבר עם ההורה המנוכר. בשלבים מוקדמים יותר של הניכור הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בכעס רב ובהטחת האשמות מצד הילד ובמקרים קיצוניים יותר אף להגיע לכדי הפגנת אלימות מצדו של הילד כלפי ההורה המנוכר.
למידע מקיף על ניכור הורי בשל הליכי גירושין
לניכור ההורי ישנן שלוש רמות:
- ניכור הורי ברמה קלה– מתבטא בדרך כלל בשיתוף פעולה עם ההורה המנוכר אך מלווה בהעברת ביקורת כלפיו ובמתן עדיפות/הזדהות להורה השני.
- ניכור הורי ברמה בינונית– מתבטא בחוסר יחס ובחוסר כבוד מצד הילד כלפי ההורה המנוכר.
- ניכור הורי ברמה חמורה– מתבטא בפחד וחשש מההורה שאליו התפתח הניכור, סירוב ליצור עימו קשר או מפגש ולעיתים אף מגיע לאלימות במקרים שבהם אכן נוצר מפגש.
כיצד מטפלים בניכור הורי?
בכדי למנוע את המצב הנפשי המורכב שניכור הורי עשוי לייצר עבור הילד (ואף עבור ההורה המנוכר), יש חשיבות רבה לניסיון לפתור את העניין בהקדם. הדבר יכול להיפתר על ידי פנייה לגורמי טיפול מקצועיים שיסייעו לילד לראות בבהירות את תמונת המציאות ולצמצמם את מידת הניכור שרוכש הילד כלפי ההורה המנוכר.
כמו כן, ישנה אפשרות לפעולות בערוץ המשפטי. ההורה המנוכר יכול לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לחילופין לבית הדין הרבני בכדי להטיל קנסות בגין הפרת החלוקה שנקבעה לזמני השהייה בעקבות הניכור. בנוסף, יכול ההורה המנוכר להגיש בקשה לביטול או הפחתת המזונות של ההורה המנוכר.